Odborníci označili sbírku vína z Bečova za poklad

Na zámku v Bečově experti posoudili třináct vzorků vín ze sbírky 133 lahví nalezených spolu s relikviářem sv. Maura. Za absolutní špičku a nejcennější víno bylo označeno Château d'Yquem z roku 1896. Cena celého bečovského „tekutého pokladu“ byla dříve odhadnuta na 20 milionů korun. Vzhledem k zjištění vynikajícího stavu zkoumaných vzorků je cena zřejmě daleko vyšší.

V neděli 22. května se na zámku v Bečově nad Teplou posuzovala kvalita sbírky archivních vín ze souboru 133 lahví s alkoholem nalezených spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Celková expertíza vín s odhadem ceny byla pořádána za účelem zjištění současného stavu a kvality obsahu lahví – zda jsou vína „živá“ (a tedy potencionálně konzumovatelná) či „mrtvá“ (tedy nekonzumovatelná). Národní památkový ústav organizoval celou akci ve spolupráci s firmou VinoVinoVino. Iniciátorem akce byl kastelán státního hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský. Celkovou expertízu prováděl Jakub Přibyl, držitel titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier, Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine a Greg Lambrecht, vynálezce technologie Coravin, která byla použita pro odebrání vzorků. Coravin umožňuje ochutnávat víno bez vytažení korku a bez nebezpečí oxidace. Pro expertízu bylo vybráno šestnáct lahví s vínem, a to tak, aby zjištění vypovídalo s nejvyšší možnou pravděpodobností o kvalitě obsahu ostatních, neprozkoumaných lahví. Nakonec bylo ochutnáno třináct vzorků.

Přestože byl očekáván kvalitní obsah lahví zejména díky dobrému uskladnění, výsledek všechny ohromil. Z třinácti ochutnávaných byl mrtvý jen vzorek číslo 11. Jednalo se o láhev červeného vína Château d'Yquem, která byla vybrána k prozkoumání kvůli snížené hladině. Potvrdil se tím předpoklad, že víno zoxidovalo. O napínavé momenty se postarala lahev číslo 5, když při odebírání vzorku začalo víno vykapávat skrytou prasklinou ve skle – proces musel být zastaven. Z časových důvodů se odstoupilo od posuzování třech dalších vzorků a přešlo se k posouzení první láhve z těch nejcennějších ve sbírce – 117 let starému burgundskému vínu s číslem 9, jež se ukázalo být v úžasné kondici. Za nejskvělejší a pravděpodobně nejhodnotnější víno sbírky byla označena lahev s číslem 15 – sladké červené víno Château d'Yquem z roku 1896.

Závěrečné hodnocení zaznělo z úst Jakuba Přibyla: „Kvalita posuzovaných vín je na špičkové úrovni, sladká vína, ze kterých se sbírka skládá, mají neuvěřitelný potenciál zrání a díky dobrému uskladnění se vyvinula tím správným směrem. V následujících dnech bude potřeba dohledat původ lahví a poté určit jejich cenu, která určitě předčí naše původní odhady. Pokud bychom to převedli na zbytek sbírky, tak z každé kategorie vín jsme zde měli jeden nebo dva vzorky a dá se tedy usuzovat, že by se mohla ve stejné kondici vyskytovat naprosto drtivá většina bečovské sbírky a opravdu by se tím mohla hodnota celkově navýšit.“

Výsledky odborné degustace vyhodnotí soudní znalec Ivo Dvořák, autor znaleckého posudku z roku 2015. Ten také v nejbližší době vyčíslí hodnotu celé sbírky.

Na akci byl přítomen Radek Žemlička, zástupce Policie ČR a Andrej Šumbera, restaurátor relikviáře, který představil nový originální likér Svatý Maur, jehož chuť je inspirována oblastmi, kterými sv. Maur cestoval.

Pro každého, kdo by se chtěl o bečovském tekutém pokladu dozvědět více, připravuje správa státního hradu a zámku na 22. a 24. července edukační program spojený s degustací. Účastníci nahlédnou do depozitáře s archivními víny nebo ochutnají vína ze stejných vinařství, z jakých jsou archivní vína nalezená na Bečově.

Foto Petr Kříž, archiv NPÚ

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

tekuty_poklad_1m.zip ZIP (18,55 MB)

Související kontakty

Mgr. Tomáš Wizovský

  • vedoucí správy památkového objektu (kastelán)
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 353 999 394, 606 666 423
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
13/, Bečov nad Teplou 13