Světový unikát z 15. století bude k vidění na hradě Lipnice. Po 600 letech se Lipnická bible vrací na místo svého vzniku

Od této neděle, 27. června, budou moci návštěvníci hradu Lipnice nad Sázavou obdivovat vzácný originál středověkého latinského rukopisu tzv. Lipnické bible, která se sem jako na místo svého vzniku vrátí přesně po 600 letech. Unikátní bible se stane hlavním exponátem výstavy Lipnická bible 1421–2021, která bude na hradě k vidění do 29. srpna.

"Lipnická bible, dosud málo známý latinský rukopis uložený v USA, je tichým svědkem neklidného času husitských válek. Jeho unikátnost spočívá nejen ve stáří, ale také v tom, v jak zachovalém stavu je,” zdůrazňuje Ladislav Langpaul ze Spolku Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého, který je hlavním organizátorem výstavy. „Bible obsahuje nejen výtvarný doprovod, ale i množství osobních poznámek, jak text vykládat v tehdejších diskusích mezi katolíky a kališníky. Zdá se, že ji v době husitských válek nějakou formou užívaly obě strany, takže rukopis můžeme i v současné době brát jako inspiraci smíření v Čechách,” dodává Ladislav Langpaul.

Vzácný originál zapůjčilo Muzeum bible v americkém Washingtonu a bude vystaven ve druhém patře Thurnovského paláce lipnického hradu za přísných technických a bezpečnostních opatření. Vedle samotného rukopisu se návštěvníci výstavy Lipnická bible 1421–2021 seznámí na dvaceti doprovodných panelech se zajímavostmi z její historie i s širšími souvislostmi. Zároveň si kodex budou moci virtuálně prolistovat na dotykovém displeji. 

Muzeum bible ve Washingtonu Lipnickou bibli zapůjčí do České republiky bezplatně a uhradí navíc přepravu a pojištění. Na nákladech se bude významně podílet soukromý sponzor z USA, který si nepřeje uvádět svoje jméno. Česká strana zajistí výstavní prostory a jejich zabezpečení.

Výstavu doplní věrné kopie dokumentů z 15. století, jako například vlastnoruční přípisek Jana Husa v rukopisu, staročeská satira na spálení Wycliffových děl nebo pozvánka na disputaci Jakoubka ze Stříbra, které zapůjčí Národní knihovna České republiky.

U příležitosti šestistého výročí od dokončení bible Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého v Okrouhlici vydává kolektivní monografii Lipnická bible. Štít víry v neklidných časech pozdního středověku.

V neděli 27. června v 15 hodin také proběhne na hradě Ekumenická slavnost: Lipnická bible a Kalich smíření po 600 letech.

Výstava je otevřena denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Cena vstupenky na hrad zahrnuje vstup na výstavu.

Po skončení hlavní turistické sezóny bude originál Lipnické bible vystaven od 1. do 15. září 2021 v Zrcadlové síni Klementina v Praze, která je součástí Národní knihovny ČR.