Daniel Herman bude téměř po čtyřiceti letech opět provázet na Hluboké

Zámek Hluboká se snaží rozšířit paletu netradičních prohlídek. Od minulého roku se turisté mohou vydat do soukromých apartmánů s kastelánem nebo do hostinských pokojů s kurátorkou, která se podílela na jejich nedávné obnově. V letošním roce přibude prohlídka reprezentačních pokojů se známou osobností, kterou je někdejší ministr kultury pan Daniel Herman. Volba pana Hermana není nahodilá. Na Hluboké totiž již provázel jako student několik sezón na počátku osmdesátých let. Lze proto předpokládat, že svůj výklad doplní o vzpomínky na studentská léta strávená na zámku.

„Zámek Hluboká sehrál v mém životě důležitou úlohu. Právě zde jsem ztratil ostych vystupovat před větším množstvím lidí a pracovat s hlasovým fondem. Hlubokou jsem si zkrátka zamiloval. Symbolizuje pro mne nejen mé jihočeské kořeny, ale je i zhmotněním architektonické krásy, vnitřního designu a krajinářské harmonie nerozvrácených časů úsvitu moderní doby, kdy ještě věci měly své pevné místo. Takový zážitek si z každé své návštěvy odnáším. Pokud se ho daří předávat dál, mám dobrý pocit splněného úkolu“, říká Daniel Herman.

Daniel Herman se narodil 28. dubna v Českých Budějovicích. Nejprve krátce studoval na pedagogické fakultě a posléze přešel na teologickou fakultu do Litoměřic. V roce 1989 byl vysvěcen na kněze. V letech 2010 až 2013 byl ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Od ledna 2014 do prosince 2017 zastával post ministra kultury České republiky.

Daniel Herman návštěvníky poprvé provede v neděli 5. května. Nejprve ve 13:10 a poté ještě ve 14:50. Rezervaci prohlídek lze udělat telefonicky (387 843 911) nebo mailem (hluboka@npu.cz).  Další termíny prohlídek s Danielem Hermanem budou postupně uváděny na webových stránkách. Ceny prohlídek jsou stejné jako běžné prohlídky první návštěvní trasy. Počet osob v jedné skupině je omezen na 25.