Poutní mše svatá v konojedském kostele na Slavnost Nanebevzetí Panny Marie

Konojedy u Úštěku, Kostel nanebevzetí Panny Marie – po obnově

V úterý 15. srpna 2017, na Slavnost Nanebevzetí Panny Marie, bude od 18 hodin sloužena v konojedském kostele poutní mše svatá. Za zpěvů Chrámového sboru z Litoměřic bude celebrovat Prelát Mgr. Jiří Hladík, probošt kapituly v Litoměřicích. Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech byl opraven a slavnostně vysvěcen v roce 2016 a od této doby je na vyžádání přístupný pro veřejnost.

Osud kostela a zámku se zdál být zpečetěn ještě v 90. letech 20. století, kdy se areál stal předmětem zástavních bankovních machinací, krovy a střechy zámku se začaly propadat, a kostel byl vydán napospas „sběratelům“ čehokoliv. Neuchopitelnost obnovy a gigantická rozloha areálu odrazovala potencionální investory. V této souvislosti je nutné vyzdvihnout činnost občanských sdružení, která se nezalekla problematického areálu, a s patřičným odhodláním i trochou naivity neustále propagovala areál v Konojedech a konáním kulturních akcí v kostele nedala zapomenout na tento architektonický skvost. Díky odvaze konkrétních jednotlivců, můžeme dnes obdivovat krásu barokního areálu, který má svoji budoucnost ještě před sebou. Celý text o akci obnovy naleznete níže v související zprávě o nominaci na Cenu NPÚ.


Zajímá Vás obnova památek? Památky přinášejí svědectví o proměně času a zároveň samy nesou stopy jeho běhu – právě to jim dodává jejich kouzlo. Je však možné skloubit nároky moderního člověka s požadavkem zachovat to, co je pro konkrétní památku charakteristické? Jsme přesvědčeni, že ano, a následující příklady nám dávají za pravdu, prosím, INSPIRUJTE SE.