Zveme na vánoční posezení s Karlem IV.

Na středu 21. prosince 2016 v 18.00 hodin připravili telčští památkáři vánoční posezení pro veřejnost s názvem Na cestách s Karlem IV. Posluchači se mohou těšit na přiblížení panovnického života prostřednictvím osobního setkání s Karlem IV. a také na tradiční předvánoční občerstvení. Přednáší Mgr. Pavel Macků.

Akce se koná v sídle územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči (Hradecká 6, Lannerův dům) v 18.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

U příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. pořádal Národní památkový ústav v tomto roce řadu akcí věnovaných nejen největšímu Lucemburkovi, ale i stopám, které jeho rod zanechal na území Čech a Moravy. Výstavy a kulturní akce k Lucemburskému roku 2016 připravilo téměř třicet hradů, zámků a klášterů, v jejichž historii zanechala lucemburská éra nesmazatelné stopy. Slavné období českých a moravských dějin, každodennost lucemburského věku, jeho dvorskou kulturu i široké kontakty Lucemburků na evropské panovnické rody tak připomínají hrady Křivoklát, Žebrák, Točník, Velhartice, Loket, Krakovec, Bouzov, Šternberk, královská mincovna v Jáchymově, zámek v Krásném Březně, klášter v Kladrubech a františkánský klášter v Chebu.

Vánoční posezení s názvem Na cestách s Karlem IV. bude rovněž završením programu, který probíhal během letní sezóny na hradech Lipnice, Zvíkov, Litice a Bečov.

Krátce o přednášejícím

Mgr. Pavel Macků vystudoval bakalářský studijní program Středověká archeologie a navazující magisterský program Archeologie na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Pracuje na územním odborném pracovišti NPÚ v Telči jako vedoucí oddělení specialistů a zároveň jako archeolog. Zaměřuje se na hmotnou kulturu vrcholně středověké každodennosti a militaria. Aktivně se podílí na edukační a přednáškové činnosti NPÚ.