V rámci Mezinárodního dne archeologie se v Telči pekly moučné placky

Výroba moučných placek

Rozdělat oheň pomocí ocílky a křesacího kamene, umlít si mouku na žernovu (ručním mlýnku), přesít ji, vyrobit moučné placky a přesvědčit se o tom, že vařit ve středověku nebylo z pohledu dnešního člověka úplně jednoduché, měli možnost návštěvníci Lannerova domu v Telči. Památkáři pro ně ve svém sídle připravili zajímavý program v rámci Mezinárodního dne archeologie, tentokrát na téma středověká gastronomie.

Kolem dvaceti zájemců z řad veřejnosti zavítalo v sobotu 15. října do sídla telčských památkářů v Lannerově domě v Telči. Po krátkém úvodu do období vrcholného středověku, které jim zajímavým vyprávěním a replikou dobového oděvu nastínil archeolog Pavel Macků, se každý zapojil do činnosti, jejímž cílem bylo připravit a upéct moučné placky.

„Placky si každý mohl sám připravit a ochutit na sladko nebo na slano. Všichni se mohli přesvědčit, že vaření ve středověku nebylo tak jednoduché a rychlé, jak se to na první pohled zdá," okomentoval středověké vaření archeolog a přednášející Pavel Macků.

Co vše tato činnost obnášela? Nejdříve připravit „plotnu“ a rozdělat oheň, který bylo nutno po celou dobu udržovat. Umlít několik hrstí pšenice na žernovu, což vyžadovalo hodně síly a energie. Mouka se pak musela pečlivě přesít a až po tom bylo možné pustit se do výroby placek. Jejich součástí mohla být cibule a česnek nebo med, povidla, ořechy či zázvor.

„Věřím, že jsme účastníkům našeho programu připravili příjemné sobotní dopoledne, při kterém jsme přiblížili experimentální archeologii a středověk zajímavou a naučnou formou,“ doplnil Macků.

Co je Mezinárodní den archeologie a proč se koná?

Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč celým světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Organizací MDA usilují archeologové o zvýšení povědomí o archeologii tím, že veřejnosti nabízejí možnost zapojit se do mnoha různých aktivit. MDA je hlavně oslavou archeologie a zdůrazňuje myšlenku, že archeologie je všude kolem nás. Poprvé byl tento den slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se MDA poprvé konal i v České republice. Telčské pracoviště Národního památkového ústavu se k Mezinárodnímu dni archeologie připojilo letos již podruhé.

O přednášejícím

Mgr. Pavel Macků vystudoval bakalářský studijní program středověká archeologie a navazující magisterský program archeologie na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Pracuje na územním odborném pracovišti NPÚ v Telči jako vedoucí oddělení specialistů a zároveň jako archeolog. Zaměřuje se na hmotnou kulturu vrcholně středověké každodennosti a militaria. Aktivně se podílí na edukační a přednáškové činnosti NPÚ.