Další ročník kursů řemeslné obnovy začne na telčském pracovišti NPÚ v listopadu

Obnova štukového portálu na nádvoří zámku v Brtnici

Letošní ročník vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb bude zahájen v listopadu na územním odborném pracovišti NPÚ v Telči. Program, který zajišťuje Metodické centrum pro vzdělávání v Telči, je určen nejen řemeslníkům, ale také pracovníkům v oblasti památkové péče a zájemcům z řad veřejnosti. Teoretická část kursů proběhne v Lannerově domě v Telči (sídlo územního odborného pracoviště NPÚ), praktická část na vybraných historických objektech v Kraji Vysočina a v dílnách Národního technického muzea v Plasích.

V programu si zájemci mohou osvojit dovednosti a znalosti potřebné pro památkovou obnovu historických staveb přesahující běžnou kvalifikovanou práci řemeslníka, které tvoří jakýsi mezičlánek k práci restaurátorů. Teoretická část je zasvětí do základů památkové péče, objasní jim, na co vše se vztahuje, jaký má význam a jakými nástroji lze památky chránit. Důraz je však kladen především na praktickou výuku, která se bude odehrávat na památkových objektech. Účastníci si budou moci vyzkoušet širokou škálu činností spojených s památkovou obnovou, jako jsou zednické, štukatérské, malířské, truhlářské, tesařské nebo kamenické práce, a získají tak přehled o současných i tradičních postupech obnovy kulturního dědictví.

Absolventi kursu obdrží certifikát, jímž se budou moci prokazovat v případě, že se budou ucházet o práci na obnově kulturních památek. Získané postupy a dovednosti jsou garantovány Národním památkovým ústavem.

„Předávání zkušeností mezi účastníky je nesmírně cenným bonusem, přidanou hodnotou kursu. Získáme zde budoucí pracovní kontakty. Zajímá mě všechno, z každého řemesla si mohu něco odnést pro svoji práci,“ uvedl kamnář Josef Bitala z Žiliny, který absolvoval minulý ročník.

Letos se zájemci budou moci přihlásit do některého z těchto kursů:

  • památková péče – příprava a realizace památkové obnovy (obecně koncipovaný modul)
  • kameník (specializovaný modul)
  • truhlář – podlahář (specializovaný modul)

Zájemci o účast v kursech se mohou hlásit u koordinátorky projektu Mgr. Kateřiny Samojské, Ph.D., tel. +420 778 716 567, e-mail: samojska.katerina@npu.cz.

Podrobné informace včetně přihlášky a videoukázek z kursů minulého ročníku najdete na www.obnovakulturnihodedictvi.cz.