Architektura ve službách první republiky

Národní památkový ústav připravuje pro letošní rok v rámci oslav výročí vzniku republiky výstavu s názvem Architektura ve službách první republiky. Územní odborné pracoviště v Pardubicích připravilo její regionální verzi, která je koncipována jako putovní, tudíž se s ní návštěvníci mohou setkávat na mnoha místech v Pardubickém kraji až do konce roku 2018. V nejbližší době se představí 19. května při příležitosti 121. otevírání lázeňské sezóny v Lázních Bohdaneč.

Rozkvět architektury v období po první světové válce se na území Pardubického kraje nejvýrazněji projevil v průmyslovém, rychle se rozvíjejícím krajském městě, řadu zajímavých staveb však lze nalézt i v menších regionálních centrech a obcích, jako je Česká Třebová, Polička, Litomyšl, Chrudim nebo Choceň. Ve 20. -30. letech byla vystavěna řada veřejných staveb, činžovních domů, ale později i venkovských škol a tělocvičen ve stylu kubismu, národního dekorativismu, art déca a funkcionalismu. Mezi nejvýznačnější osobnosti působící současně i v Praze nebo jiných krajích patřili architekti jako Josef Gočár, Oldřich Liska, Jidřich Freiwald, Ladislav Machoň nebo Kamil Roškot. Velkou regionální osobností byl Karel Řepa, o řadu zajímavých staveb se zasloužili však také další místní architekti a stavitelé jako Vojtěch Vanický, Čeněk Mužík, Bohuslav Šmíd nebo Oskar Czepa.

 

V současnosti již výstava zahájila své putování a do Pardubic se navrátí až v září, kde ji zájemci budou moci navštívit hned na dvou místech. První dva týdny bude instalována v Turistickém informačním centru, poté se přesune na Příhrádek, do prostor Galerie města Pardubic, kde bude oficiálně představena v rámci oslav Dnů evropského dědictví a setrvá zde do konce září.

 

Panelovou výstavu bude v průběhu roku 2018 možné shlédnout na následujících místech v Pardubickém kraji:

 

•                      květen                    Lázně Bohdaneč, Léčebné lázně Bohdaneč, a.s.

•                      červen–červenec      Luže-Košumberk, Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé

•                      srpen                      Jevíčko, Městské muzeum

•                      1.–14. září               Pardubice, Turistické informační centrum

•                      15.–30. září             Pardubice, Galerie města Pardubic

•                      říjen                       Lanškroun, Městský úřad

•                      listopad                  Litomyšl, Městská knihovna

Fotografie ke stažení