Přednáška na téma dvorská kulinární kultura doby lucemburské

Přednáška vzácných hostů ze Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Ireny Korbelářové a Mgr. Hany Miketové se koná v zasedací místnosti ostravského pracoviště Národního památkového ústavu (Odboje 1). Ragú s malými ptáčky, platýz na roštu se šalvějí či vaření kapouni s tuřínem. Takové a mnohé další pokrmy z tuzemských i cizokrajných surovin byly servírovány na královských dvorech vrcholného středověku. Jaká jídla ale měl v oblibě Karel IV., jeho synové Václav a Zikmund? Co se podávalo na hostině, pořádané v Paříži na počest římského císaře roku 1378? Je pravda, že díky Lucemburkům zdomácnělo v Čechách nejen francouzské víno, ale také gastronomie? A jaký byl pohled francouzských diplomatů a gurmetů na jídlo v českých zemích? Na tyto a mnohé jiné otázky se pokusí odpovědět připravovaná přednáška.  

Více informací:

Mgr. Petra Batková, pracovnice vzahů k veřejnosti NPÚ, ÚOP v Ostravě, +420 724 474 537,  batkova.petra@npu.cz