Památky Olomouckého kraje budou finančně podpořeny z šesti specializovaných dotačních programů ministerstva kultury

Necelých jedenatřicet milionů korun získají kulturní památky jako podporu k jejich obnovám.

O příspěvcích na obnovu kulturních památek rozhoduje ministerstvo kultury v případě, že je na zachování kulturní památky mimořádný společenský zájem a finance jsou získávány ze státního rozpočtu. Pro Havarijní program a Program péče o vesnické památkové rezervace, vesnické památkové zóny a krajinné památkové zóny poskytují podklady pro konkrétní částky a konkrétní památky územní odborná pracoviště Národního památkového ústavu po komisionálním posouzení.

Přes šest milionů dotací z Programu záchrany architektonického dědictví, jehož příspěvky slouží na obnovu kulturních památek, které jsou nejcennější součástí architektonického dědictví, se dotkne především církevních objektů a dvou zámků. Jeden z nich, Vysoký zámek v Plumlově, získá osm set tisíc korun na sanace zemní vlhkosti.

Havarijní program, ze kterého jsou příspěvky určeny na zajištění nejnaléhavějších oprav nemovitých kulturních památek, zejména na odstranění havarijního stavu střech a nosných konstrukcí staveb kulturních památek, přispěje celkovou sumou 4,5 milionu korun na opravu tří zámků, sedmi kostelů, kláštera, kaple, ale také domu dělnické kolonie v Olomouci-Hejčíně.

Částkou přes devět a půl milionu korun budou disponovat potřebná města zařazená v Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. V tomto programu jsou poskytovány příspěvky na obnovu kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst prohlášených za památkové rezervace nebo památkové zóny.

1,2 miliony finanční podpory získají čtyři venkovské usedlosti a dva kostely z Programu péče o vesnické památkové rezervace, vesnické památkové zóny a krajinné památkové zóny. Příspěvky se poskytují na obnovu kulturních památek nacházejících se ve vesnických památkových rezervacích a ve vesnických a krajinných památkových zónách a to zejména na památky lidové architektury, jako jsou zemědělské usedlosti, chalupy, kapličky a boží muka.

Z Programu restaurování movitých kulturních památek byly tentokrát peníze přiřčeny církevním zařízením. Kromě restaurování obrazů budou opraveny varhany, lustry, křtitelnice, zpovědnice a boční oltář. Na tyto práce je připraveno 1,9 milionu korun.

Necelých 7,7 milionu korun přinese městům kraje Program podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, který byl založen v roce 2008 na obnovu památkového fondu, kde to efektivně a účelně neumožňují jiné programy Ministerstva kultury. Finanční prostředky v Programu jsou určeny na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, které se nalézají mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami, a které nejsou ve vlastnictví České republiky.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

TZ dotace MK CR.doc DOC (287,50 KB)