O titul Historické město roku se za Liberecký kraj uchází tři kandidáti

S počátkem roku 2021 soutěží města České republiky o titul Historické město roku 2020. Liberecký kraj je zastoupen třemi kandidáty.

Do Programu se přihlásili tři reprezentanti Libereckého kraje: Nový Bor, Dubá a Jilemnice, která je již držitelem titulu Historické město roku 2012. Města se nejprve utkají mezi sebou. Nejlepší z nich poté postoupí do celostátního kola.

Porotní komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci vybere již na konci ledna 2021 krajského vítěze, kterého pošle jako zástupce Libereckého kraje do státního kola.

O celkovém vítězi se rozhodne do března 2021. Vítězové krajských kol získají finanční odměnu a pamětní list. Hlavní cenu v podobě práva užívat titul Historické město roku 2020 podtrhne i finanční odměna 1 000 000 Kč.

Informace o soutěži naleznete na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Přihlášky měst za Liberecký kraj naleznete na webových stránkách NPÚ, ÚOP v Liberci. Elektronické přihlášky všech měst naleznete zde. Více informací o Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón naleznete na webu MK ČR.