Mediální omyly v regionálním tisku

Koncem listopadu byla na zpravodajských serverech Idnes.cz/Liberecký kraj a Liberecký deník.cz publikována nepravdivá tvrzení, která bychom rádi uvedli na pravou míru.

Na obnovu střechy libereckého krematoria finanční příspěvek od státu čerpat lze

Dne 23. 11. 2016 byl v regionální mutaci serveru Idnes.cz/Liberecký kraj uveřejněn článek Pece libereckého krematoria jsou ve špatném stavu. Oprava vyjde na miliony. Následně byl podobný článek uveřejněn i na serveru Liberecký deník.cz, a to pod názvem Krematorium čeká oprava pecí, zatékající střecha má ale smůlu. V obou těchto článcích je uvedeno tvrzení, že vlastník libereckého krematoria, kterým je Statutární město Liberec, nemá možnost získat od státu finanční podporu na obnovu střechy, a to i přesto, že je objekt kulturní památkou.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště upozorňuje, že možnost čerpání finanční podpory nebyla s touto organizací konzultována, bohužel tato tvrzení si neověřili ani novináři obou zmíněných zpravodajských serverů. „Vzhledem k tomu, že je objekt kulturní památkou, lze na obnovu střechy čerpat z několika programů Ministerstva kultury ČR na obnovu kulturního dědictví. Stejně tak je možné čerpat finanční podporu i z programu Libereckého kraje“, uvádí tvrzení na pravou míru ředitel liberecké pobočky Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

 

Národní památkový ústav liberecký územní plán nebrzdí

Dne 25. 11. 2016 byl na zpravodajském serveru Liberecký deník.cz uveřejněn článek Územní plán má další zpoždění. Článek poukazuje na průtahy v pořizování nového územního plánu pro město Liberec a jako jeden z důvodů uvádí problémy v řešení křižovatky Jablonecká – Klášterní. Součástí článku je tvrzení náměstkyně primátora Statutárního města Liberec Karolíny Hrbkové, že: „V předchozích fázích se k tomu dotčené orgány nevyjádřily, čili s tím souhlasily, a teď najednou daly nesouhlasné stanovisko. Proti sobě stál Národní památkový ústav a náš odbor životního prostředí. V této křižovatce je plánovaný vnitřní městský okruh a nová křižovatka by zasáhla zeď u památkového ústavu, s čímž památkáři nesouhlasili.“

Národní památkový ústav v procesu přijímání či změn územních plánů není dotčeným orgánem, tím je Krajský úřad Libereckého kraje. Národní památkový ústav v uvedené věci vystupuje v pozici vlastníka, protože dotčený pozemek se zdí je v majetku České republiky a NPÚ zde vykonává vlastnická práva. NPÚ již od prvních návrhů územního plánu města Liberce podává nesouhlasné námitky s navrženým řešením a upozorňuje na nemožnost demolice ohradní a opěrné zdi, která je součástí kulturní památky.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Mgr. Miloš Krčmář, ředitel NPÚ, ÚOP v Liberci

Mgr. Miloš Krčmář

  • ředitel/ka územního odborného pracoviště
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 485 222 411, 602 114 516
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚOP v Liberci
Jablonecká 642/23, Liberec
ředitel územního odborného pracoviště