Zemřel Vladimír Úlehla, uznávaný jičínský badatel a historik

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek 29. června 2017 v jičínské nemocnici profesor Vladimír Úlehla, uznávaný regionální badatel a historik. Mimo další témata se systematicky zabýval různými aspekty mladší historie města Jičína a jeho významnými osobnostmi a přispěl k rozšíření znalostí regionální historie a k popularizaci historických bádání.

Vladimír Úlehla se narodil 18. ledna 1926 v Praze. Vystudoval obor čeština-filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Učil na několika školách (v Novém Boru, v Kopidlně, v Liberci), v roce 1963 nastoupil na Střední průmyslovou školu do Jičína. Z politických důvodů byl v roce 1970 přeložen na učňovskou drogistickou školu v Hořicích a od roku 1974 až do odchodu do důchodu pracoval jako čerpač v podniku Vodní zdroje Praha-Zličín.

V roce 1990 byl pověřen zpracováním historie událostí z let 1968–1970 na jičínském okrese. Potom se ve své badatelské činnosti zaměřil především na období 1860–1918. Jeho studie vyšly knižně, publikoval v novinách a odborných časopisech, vystupoval na přednáškách a konferencích a podílel se na scénáři k některým dokumentárním výstavám.

Zájem o kulturní a společenské dění v Jičíně ho přivedl do kulturní komise města, významně se zapojil do činnosti Občanského sdružení Lodžie, byl členem i několika dalších sdružení – Jičínské besedy, Spolku občanů a přátel města Jičína, Paměti a svědomí, Pekařovy společnosti Českého ráje. Za svou práci obdržel řadu ocenění; v roce 2007 Cenu města Jičína a v roce 2011 Jičínskou pečeť od spolku Jičínská beseda. Pro svou životní moudrost a distingované vystupování se stal všeobecně uznávanou morální autoritou.

Výsledkem Úlehlovy práce byly desítky novinových článků a řada knih, z nichž lze uvést například Jičín na konci 19. století (2006) nebo v edici Jičínsko vydanou knihu Samotářská dcera Boženy Němcové Theodora (2007).

„Měl jsem tu čest být panu Vladimíru Úlehlovi občas na blízku v rámci činnosti spolku Jičínská beseda. Velmi poučná a inspirativní pro mě navždy zůstane jeho otevřenost, čestnost a skromnost a také smysl pro systematickou, neuspěchanou a poctivou práci, která vede ke kvalitním výsledkům trvalé hodnoty,“ říká ředitel NPÚ, ÚOP v Josefově Ing. Jiří Balský.

Poslední rozloučení s Vladimírem Úlehlou proběhne v pátek 14. července 2017 v jičínské Smuteční obřadní síni.

Text čerpá z http://knihovna.jicin.cz/
foto: Bohumír Procházka