Hradozámecká noc opět láká na památky otevřené v netradičním čase

Poslední srpnovou sobotu se na památkách již tradičně bude konat Hradozámecká noc. Do letošního 11. ročníku se zapojí přes osm desítek památek z celé České republiky, hlavní program se odehraje na zámku Mnichovo Hradiště. Památky si pro návštěvníky připravily noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, zážitkové hry , videomapping a mnoho dalšího.

V sobotu 29. srpna se uskuteční další ročník oblíbené Hradozámecké noci, hlavní program tentokrát hostí zámek Mnichovo Hradiště. Od 14 do 17 hodin je připraven speciální program pro děti, v rámci kterého je připravena dětská prohlídka zámku, výuka renesančního tance, loutková pohádka, výtvarná dílna i edukační program. V 18 hodin bude poté slavnostně otevřena rozšířená expozice u hrobky Albrechta z Valdštejna s názvem Paměť rodu přetrvá. Večerní program vyvrcholí ve 23 hodin barokním ohňostrojem na nádvoří. Podrobný program Hradozámecké noci na zámku Mnichovo Hradiště naleznete zde.

Celkem se do letošní Hradozámecké noci zapojí 60 hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkového ústavu a dále 22 památek soukromých či provozovaných jinými institucemi. Připraven je bohatý program včetně kostýmovaných prohlídek, šermířských, tanečních, hudebních a divadelních vystoupení či ochutnávky dobové kuchyně. Na hradě Bouzov si můžete projít zážitkovou trasu hradním příkopem, na hrad Kunětická hora se vypraví lampionový průvod, zámek Valeč nabídne nevšední videomapping a pozorovat Slunce hvězdářskými dalekohledy můžete v klášteře Kladruby. Kompletní program všech památek je k dispozici zde.

Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav, partnerem je Ministerstvo kultury. Hlavním mediálním partnerem akce je Česká televize, mediálním partnerem je Český rozhlas a Český rozhlas Dvojka.

Fotografie ke stažení