Kasteláni na Sychrově hodnotili sezonu a plánovali budoucí aktivity

Kasteláni památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu na výročním setkání na zámku Sychrov zhodnotili končící sezonu, která bude zatím nejúspěšnější v historii samostatné České republiky. Význam setkání potvrdila i návštěva ministra kultury Daniela Hermana, který kastelánům osobně poblahopřál.

Pravidelnou bilanční poradu zahájila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková, která připomněla mimořádnost sezony 2016, kdy se do konce roku očekává, že památky NPÚ navštíví 5,5 milionu návštěvníků. Kromě zvýšené návštěvnosti vyzdvihla též Lucemburský rok spojený s výročím narození Karla IV., pestrost programu či růst výnosů, které sezona přinesla. „V současné době vrcholí na hradech a zámcích adventní program, jenž je velice atraktivní pro širokou veřejnost. Královský advent tak bude symbolickým vyvrcholením sezony, za kterou musíme kastelánům i návštěvníkům poděkovat,“ uvedla Goryczková.

Její slova později potvrdil i ministr kultury Daniel Herman, který mezi kastelány zavítal a vyjádřil jim podporu. „Chtěl bych vám dnes osobně poblahopřát ke skutečně mimořádné sezoně. Vážím si vaší nelehké a prospěšné práce a věřte, že jako ministr kultury za vámi stojím. Památkářské prostředí je mi velice blízké a s láskou vzpomínám na dobu, kdy jsem sám dělal svého času průvodce na zámku Hluboká,“ sdělil mimo jiné ministr kultury.

Kasteláni na Sychrově hovořili také o budoucnosti. Po úspěšném Lucemburském roce se tak návštěvníci mohou těšit na Rok renesanční šlechty s centrem v moravských Bučovicích, který bude vládnout roku 2017, do programu roku 2018 se pak promítnou „osmičková výročí“.

Národní památkový ústav aktivně přistupuje i k plánování obnovy řady památkových objektů. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu podal celkem šest projektů v hodnotě 600 milionů korun, které mají šanci uspět. Díky nim by se tak obnovy mohly dočkat klášter Kladruby, zámek Vimperk, statek v Bolevci, hradní zahrady na Pernštejně, zámecký vrch v Náchodě či areál zámku Slatiňany.

„Národní památkový ústav je dynamickou institucí, jenž myslí na budoucnost našeho kulturního dědictví, které chceme nejen obnovovat, ale vracet mu i život. Jsem přesvědčena, že máme šanci uspět, neboť Národní památkový ústav má patřičné znalosti i zkušenosti,“ uzavřela Naďa Goryczková.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení