Výzva do národního kola pro výběr pamětihodností ucházejících se o označení Evropské dědictví (EHL)

Národní památkový ústav jako národní koordinátor pro označení European Heritage Label vyhlašuje výzvu do národního kola pro výběr pamětihodností ucházejících se o toto prestižní ocenění označující pamětihodnosti, které oslavují a symbolizují evropskou historii, ideály a integraci.

Ocenění Evropské dědictví může být uděleno kulturním a přírodním památkám či nehmotnému dědictví, které prokážou symbolickou hodnotu pro Evropu, předloží projekt propagující evropský charakter a zajistí řádnou správu.

Cílem označení je přispívat k upevnění pocitu sounáležitosti evropských občanů s Evropskou unií na základě společného kulturního a přírodního dědictví. Titul EHL má za úkol propagovat evropský rozměr pamětihodností a přičinit se o zpřístupnění co nejširší veřejnosti včetně zajištění kvalitních informačních, vzdělávacích a kulturních aktivit.

Výzva je určena správcům a majitelům památek přírodních, archeologických, průmyslových nebo městských, kulturních krajin, památných míst, kulturních statků a objektů a také nehmotnému dědictví, které se váže k určitému místu.

Žadatelé, kteří mají zájem přihlásit se do národního kola, kontaktují národního koordinátora, seznámí se s pokyny pro pamětihodnosti a vyplní přihlášku v českém jazyce. Materiály a další informace jsou zveřejněny na webu NPÚ.

Uzávěrka výzvy:

14. prosince 2018 ve 12 hodin

Kontakt:

Tomáš Řepa, tel. +420 257 010 140, 724 663 614 e-mail: repa.tomas@npu.cz