Nové číslo Zpráv památkové péče provede čtenáře zahradami a parky

V letošních pátých Zprávách památkové péče jsou nejčastěji skloňovanými výrazy zahrada a park, respektive památky zahradního umění.

Listopad přinesl zimu, sychravé počasí a pocit, že nejlépe je doma v teple a u čaje. Kdo by nyní nevyužil možnost připomenout si atmosféru letních procházek zahradou? Zahradám, parkům a všemu, co s památkami zahradního umění souvisí, se totiž věnuje páté letošní číslo Zpráv památkové péče, na jehož stránkách tak lze navštívit „osmý div světa“ v západočeském Ostrově, projít bažantnicí při zámku Kozel, prozkoumat zámecký park v Hradci nad Moravicí nebo se vrátit do Kuksu a obdivovat tamní nově rekonstruovanou klášterní zahradu.

Časopis však nezve jen k návštěvě zahrad, vybízí také k jejich hlubšímu poznání. Podrobně se zabývá průběhem archeologických průzkumů v zahradách a parcích, tím, jak v minulosti vznikaly a vypadaly skleníky pro cizokrajné rostliny nebo co všechno obnášela práce zámeckého zahradníka. Povzbudivě zelená obálka zkrátka skrývá obsah, který zaujme jak odborníky na památky zahradního umění, tak laické návštěvníky historických zahrad a parků.

Zprávy památkové péče lze zakoupit v knihkupectví a informačním centru NPÚ nebo v e-shopu.